Ο κος. Κώστας Γκάγκος, ο πολυβραβευμένος Λαρισαίος interior designer, μιλά αποκλειστικά στο larissavoice.gr και στον Ζαχαρία Ζηλιασκάκη για το ξεκίνημά του στον χώρο, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, την αγαπημένη του Λάρισα με τους εξαιρετικούς χώρους εστίασης και τα projects που ετοιμάζει σε αυτήν, καθώς και για τα όνειρά του και τα επόμενα σχέδιά του.
Ερ. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πως ξεκινήσατε την επαγγελματική σας πορεία στον χώρο του interior design; Ποιο ήταν το έναυσμα να ασχοληθείτε με αυτό το αντικείμενο και όχι με κάτι άλλο;
Απ. Από μικρός, χωρίς να υπάρχει κάποιο μέλος στην οικογένειά μου, το οποίο να ασχολείται με τα καλλιτεχνικά, άρχισα να ζωγραφίζω. Μάλλον μου άρεσε περισσότερο να ζωγραφίζω και να σχεδιάζω, παρά να γράφω και να διαβάζω. Φαίνεται πως είχα από τότε αντίληψη του χώρου και των αναγκών του. Σε αυτό με βοήθησε πολύ και ο πατέρας μου που ήταν επιπλοποιός, καθώς από μικρός πήγαινα και τον βοηθούσα στο εργαστήριό του, ξεκινώντας έτσι να αντιλαμβάνομαι τι θα πει κατασκευή, τοποθέτηση στο χώρο και όλο αυτό το σκηνικό… Μεγαλώνοντας ήμουν αποφασισμένος ότι ήθελα να ασχοληθώ με την καλλιτεχνία σε οποιονδήποτε τομέα. Πιο πολύ όμως με εξίταρε το να σχεδιάζω, το να δημιουργώ σε έναν άδειο χώρο, στον οποίο να μπορούν είτε να ζουν οικογένειες, είτε να εργάζονται άτομα και να δημιουργούν. Έτσι, σιγά σιγά, ως interior designer άρχισα να εδραιώνομαι στον χώρο. Λέω “σιγά σιγά” γιατί παλιά δεν μπορούσες να μπεις μέσα στα σπίτια ή στα καταστήματα ως διακοσμητής, καθώς οι ιδιοκτήτες τα διαμόρφωναν κυρίως μόνοι τους. Σιγά σιγά, λοιπόν, ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει το κατάλληλο άτομο, που θα σκέφτεται και θα σχεδιάζει τον χώρο σύμφωνα με τις ανάγκες του. Δεδομένης αυτής της εξέλιξης, τώρα νιώθω ευγνώμων, γιατί πραγματικά κάνω αυτό που έπρεπε να κάνω και αγαπώ, δηλαδή να δημιουργώ. Ίσως γεννήθηκα γι’ αυτό!
Ερ. Ποιες δυσκολίες συναντήσατε στα πρώτα σας βήματα και πώς τις αντιμετωπίσατε;
Απ. Όπως ανέφερα παραπάνω, προσπάθησα να χαράξω την δική μου πορεία στην υπηρεσία του interior design, κάτι το οποίο ομολογώ ότι κατά τη δεκαετία του ‘90 ουσιαστικά δεν ήταν και τόσο διαδεδομένο, τουλάχιστον στην επαρχία, στη Λάρισα. Ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα υπήρχαν ήδη οι «ντεκορατέρ», όπως τους λέγαμε,παρόλα αυτά, στη Λάρισα, ακόμα και στην υψηλή κοινωνία, ας πούμε, δεν συνέβαινε αυτό. Σταδιακά και εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι είναι ανάγκη να υπάρχει εξαρχής κάποιος αρμόδιος, ο οποίος πρώτα να σκέφτεται, έπειτα να σχεδιάζει αυτό που πρόκειται να υλοποιηθεί και τέλος να επιβλέπει την υλοποίησή του (είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για κατάστημα, είτε για καφέ μπαρ). Με την πάροδο του χρόνου και με πολύ αγώνα μπήκα στον χώρο και έβαλα με τον τρόπο μου και την δική μου πινελιά, το «design», χαράσσοντας μια πορεία, την οποία είμαι χαρούμενος που ακολουθώ.
Ερ. Πόσο σας δυσκολεύει το γεγονός ότι η επαγγελματική αλλά και η οικογενειακή σας βάση βρίσκεται στη Λάρισα;
Απ. Όσο γινότανε γνωστό το όνομα της εταιρείας μας και η υπηρεσία του design που παρέχουμε, άρχισε να υπάρχει ζήτηση από πολλές πόλεις της Ελλάδος και σταδιακά από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Δημιουργήθηκε λοιπόν η ανάγκη να ανοίξουμε γραφείο και στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό και το αναφέρω με καμάρι κάθε φορά ότι η βάση μας παραμένει στη Λάρισα! Έχουμε πολύ δυνατούς επιστήμονες, αρχιτέκτονες, designers και μηχανικούς στα γραφεία μας, όπως επίσης και υπέροχους και αξιόλογους συνεργάτες, καλλιτέχνες και δημιουργούς. Αυτή τη στιγμή, ομολογώ, ότι έχουμε πετύχει να εργάζονται δύο διαφορετικές σχεδιαστικές ομάδες, μια στη Λάρισα και μια στην Αθήνα, που αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Είναι σαν να μην μας χωρίζουν αυτά τα 360 χλμ. καθώς βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ μας και έχει υιοθετηθεί η ίδια κουλτούρα, το ίδιο στυλ, η ίδια φιλοσοφία. Βέβαια, όλο αυτό δεν κατακτήθηκε εύκολα, παρά μόνο με πολύ κόπο και πολλή υπομονή και επιμονή. Επίσης, επιλέγω να επισκέπτομαι από κοντά κάθε εβδομάδα το γραφείο μας στην Αθήνα και προσπαθώ να ταξιδεύω γενικά, ώστε να παρακολουθώ δια ζώσης τα έργα, να μπορώ να συνομιλώ με τους πελάτες και να τους δείχνω την εξέλιξη του έργου τους. Νομίζω ότι τα καταφέραμε σε αυτή τη φάση!
Ερ. Τι αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για εσάς; Ένας επαγγελματικός χώρος ή μια κατοικία;
Απ. Εδώ νομίζω δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη η απάντησή μου, γιατί γενικά με εξιτάρει οτιδήποτε αποτελεί πρόκληση, οτιδήποτε για το οποίο κάποιοι μπορεί να λένε “Α! Εδώ δε γίνεται τίποτα! Εδώ είναι μικρός ο χώρος, είναι χαμηλός, είναι στενός”. Μπορώ μέσα σε λίγα λεπτά, να οραματιστώ τον χώρο και να φανταστώ, πώς αυτός μπορεί να λειτουργεί πιο σωστά. Δεν ξέρω πώς, αλλά αυτό είναι κάτι που είχα ανέκαθεν. Είναι σημαντικό, πρώτα να επιλύσεις λειτουργικά τον χώρο και μετά να προχωρήσεις στο design, γιατί το design είναι ωραίο αλλά, αν δεν λειτουργεί σωστά, τότε δυστυχώς είναι άκυρο. Συνεπώς, η απάντηση μου είναι ότι γενικά μου αρέσουν όλοι οι τύποι έργων που έρχονται στο γραφείο.
Ερ. Πώς αξιολογείτε, σε γενικές γραμμές, το επίπεδο του design τόσο των κατοικιών όσων και των χώρων εστίασης στη Λάρισα;
Απ. Σχετικά με τις κατοικίες, που είναι ένας πιο ξεχωριστός τομέας λόγω της ιδιωτικότητάς του σε σχέση με τα καταστήματα, θα έλεγα πως δε διαφοροποιούμαστε ιδιαίτερα, καθώς το design τους κυμαίνεται σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με τις άλλες πόλεις.
Στον τομέα της εστίασης όμως, καθώς πρόκειται για χώρους που εκτίθενται στο ευρύ κοινό δείχνοντας τις τάσεις του design, θα πω ότι είμαστε πολύ μπροστά! Το αναφέρω σε όλους τους πελάτες, είτε από Ελλάδα είτε από εξωτερικό, ότι στη Λάρισα (στην Ελλάδα γενικότερα) παρατηρείται μεγάλη εξέλιξη στον χώρο του design. Αλλά για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, η Λάρισα είναι η πόλη η οποία, ίσως λόγω των πολλών καφέ, καφέ-μπαρ, διαφοροποιείται σημαντικά στον τομέα αυτό. Λόγω του ανταγωνισμού; Λόγω της γεωγραφικής της θέσης; Λόγω του κόσμου; Δεν ξέρω…. ! Ομολογώ ότι επαγγελματίες του χώρου επισκέπτονται την πόλη μας από διάφορα μέρη της Ελλάδος για να δούνε τα καταστήματα της Λάρισας, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο και οι ίδιοι σε άλλες πόλεις.
Ερ. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σήμα κατατεθέν των χώρων που δημιουργείτε;
Απ. Το σήμα κατατεθέν των χώρων μας είναι η ευχάριστη ατμόσφαιρα που προσφέρουν, το vibe που σε κερδίζει αμέσως, που σε κάνει να θέλεις να παραμείνεις εκεί, να ζεις ή να εργάζεσαι αντίστοιχα. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στον ιδιαίτερο σχεδιασμό και στον τρόπο που συνδυάζουμε τα υλικά σε σχέση με τον φωτισμό των χώρων. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν την ιδιαίτερη και ζητούμενη, ανάλογα με την περίπτωση, συναισθηματική ή ψυχολογική διάθεση που κυριαρχεί στον χώρο προσδίδοντας το ξεχωριστό, κάθε φορά, αποτέλεσμα. Αυτό πιστεύω ότι είναι. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, εάν χρησιμοποιούμε καλύτερα υλικά ή όχι. Είναι ο συνδυασμός, το feeling που έχει ο καθένας στον χώρο.
Ερ. Ετοιμάζεται κάποιο νέο project για τη Λάρισα; Έχουμε κάτι να περιμένουμε;
Απ. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε ιδιαίτερα projects για την Λάρισα, είτε επαγγελματικούς χώρους είτε κατοικίες. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω όμως είναι ότι από την ομάδα της Λάρισας σχεδιάζεται ένα ιδιαίτερο project σε ένα εξωτικό νησί, εκτός Ελλάδος, το οποίο θα ανακοινωθεί σε επόμενη φάση και θα γράψει ιστορία. Είναι ένα από τα σημαντικότερα projects που έχει δουλευτεί από Λαρισαϊκή εταιρεία design. Για την ώρα, δεν θα αποκαλύψω κάτι παραπάνω.
Ερ. Θα θέλατε να μας αποκαλύψετε κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;
Απ. Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να γίνω πιλότος (γέλια), αλλά δεν ξέρω αν θα προλάβω και αν θα καταφέρω να γίνω… !! Επίσης, μου αρέσουν πολύ τα αυτοκίνητα.
Σε επαγγελματικό επίπεδο, ένα από τα όνειρα, τα οποία έχω και σχεδιάζω εδώ και πολλά χρόνια, φέτος θα γίνει πραγματικότητα και θα παρουσιαστεί στην έκθεση ΧΕΝΙΑ23. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και μοναδικό προκατασκευασμένο, στοιβάσιμο και μεταφερόμενο κτίριο με contemporary, minimalist design.
Είναι ένα τεχνολογικό και σχεδιαστικό δημιούργημα, το οποίο έχει ήδη σχεδιαστεί και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης για να παρουσιαστεί. Είναι ένα project που θα προκαλέσει εντύπωση. Σας αφήνω με απορία για την ώρα, αλλά θα μάθετε περισσότερα στο επόμενο διάστημα.