Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της υγείας στην Ελλάδα άρχισε δειλά-δειλά να βιώνει τη δική του ψηφιακή επανάσταση μεταβάλλοντας το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα. Και είναι λογικό άλλωστε, αφού οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες επιτρέπουν περισσότερο αποτελεσματικές, ανθρωποκεντρικές, και προσβάσιμες υπηρεσίες υγείας, ενώ βοηθούν και στην εξοικονόμηση πόρων.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα, παρά τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή υγεία, υστερεί ακόμη συγκριτικά με άλλες χώρες της Ε.Ε. σε υποδομές ψηφιακού μετασχηματισμού και θα πρέπει να κάνει περισσότερα. Ας δούμε τις σημαντικότερες καινοτομίες του κλάδου της υγείας αλλά και τις προκλήσεις που υπάρχουν.
Τηλεϊατρική:Η Ψηφιακή Παροχή Υγειονομικής Περίθαλψης
Μία από τις βασικές τεχνολογίες που ηγούνται της ψηφιακής επανάστασηςστην υγεία είναι η λεγόμενη τηλεϊατρική. Η τηλεϊατρική επιτρέπει στους γιατρούς να κάνουν διαγνώσεις αλλά και να«θεραπεύουν» τους ασθενείς τους από απόσταση. Αυτό γίνεταιχρησιμοποιώντας ψηφιακάμέσα όπως εφαρμογές τηλεδιάσκεψης και συσκευές παρακολούθησηςυγείας.Η τηλεϊατρική είναι ιδιαίτεραχρήσιμησε περιπτώσεις ασθενών που ζουν σε απομονωμένες περιοχέςή που λόγω κινητικών προβλημάτων αδυνατούν να επισκέπτονται τακτικάτο γιατρό τους.
Ιδίως για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η τηλεϊατρική αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να γίνει το σύστημα υγείαςπερισσότερο προσβάσιμο σε όλους. Τα καλά νέα είναι πωςη έρευνα του ΙΟΒΕ βρήκετην Ελλάδα στην 8η θέση πανευρωπαϊκά στις επιδόσεις της στην τηλεϊατρική.Και η αλήθεια είναι πως για μια χώρα όπως η Ελλάδα με έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στον κόσμο και μεέντονο το ορεινό και νησιωτικό στοιχείο, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς χωρίς άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στον τόπο που διαμένουν. Η τηλεϊατρική μπορεί να γεφυρώσει αυτό το χάσμα προσβασιμότητας και να βελτιώσει αισθητά την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα σε όλους τους πολίτες.
Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Υγείας: Ο Καλύτερος Συντονισμός της Περίθαλψης
Μια άλλη σημαντική πτυχή της ψηφιακής επανάστασης της υγείας στην Ελλάδα είναι η εισαγωγή για πρώτη φορά των ηλεκτρονικών φακέλων υγείας (ΗΦΥ). Οι ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας επιτρέπουν σε επαγγελματίες της υγείας να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ασθενών γρήγορα και με ασφάλεια. Ταυτόχρονα, κάνουν ευκολότερο και πιο άμεσο τον διαμοιρασμό πληροφοριών για την παροχή μιας καλύτερης και πιο συντονισμένης φροντίδας.
Βέβαια τα πλεονεκτήματα των ΗΦΥ δεν περιορίζονται μόνο στο ιατρικό προσωπικό αλλά εκτείνονται και στους ίδιους τους ασθενείς. Οι ηλεκτρονικοί φάκελοι υγείας επιτρέπουν τον καλύτερο έλεγχο των ιατρικών τους δεδομένων, αλλά και τον ευκολότερο διαμοιρασμό τους με τους θεράποντες γιατρούς τους.
Η καθιέρωση των ΗΦΥ στην Ελλάδα είναι μια θετική εξέλιξη για όλους. Η εύκολη πρόσβαση και μεταβίβαση των πληροφορίων υγείας ενισχύουν το συντονισμό των γιατρών και βελτιώνουν την παροχή περίθαλψης. Με την ευκολότερη πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα των ασθενών, οι γιατροί μπορούν να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την καλύτερη φροντίδα των ασθενών τους.
Άυλη Συνταγογράφηση: ΕυκολότερηΠρόσβαση Στη Φαρμακευτική Περίθαλψη
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας έχει αλλάξειτον τρόπο προσφοράς και χρηματοδότησης της. Μέσω της άυλης συνταγογράφησης, που έχει εισαχθεί τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα ή να στέλνουν παραπεμπτικά εξετάσεων ηλεκτρονικά, τα οποία ο ασθενής λαμβάνει μέσω μηνύματος (SMS) ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (e-mail). Το σημαντικότερο είναι ότι δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη κάποιου εντύπου, μειώνοντας, έτσι, τον κίνδυνο λαθών και διευκολύνοντας την πρόσβαση των ασθενών στις εξετάσεις και τα φάρμακα που χρειάζονται.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί ένα θετικό βήμα για να βελτιωθεί η υγεία στην Ελλάδα. Μέσω αυτής όχι μόνο έγινε ευκολότερη η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και τις εξετάσεις που χρειάζονται αλλά μειώθηκαν σημαντικά και τα λάθη που συχνά προέκυπταν μέσω της παραδοσιακής και έντυπης συνταγογράφησης του – όχι και τόσο παλιού – παρελθόντος.
Προκλήσεις από την Εφαρμογή Ψηφιακών Τεχνολογιών Υγείας
Η ψηφιοποίηση της υγείας στην Ελλάδα είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση,που ήταν θέμα χρόνου να ξεκινήσει. Ωστόσο, η ψηφιακή επανάσταση της υγείας,πέρα από τα θετικά της,έχει φέρει στο προσκήνιο και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την περαιτέρω αξιοποίηση των νέων αυτών τεχνολογιών.
Ελλιπείς Τεχνολογικές Υποδομές
Μια από τις κύριες προκλήσεις που υπάρχουν είναι η έλλειψη κατάλληλων τεχνολογικών υποδομών κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Για να λειτουργήσουν σωστά οι ψηφιακές τεχνολογίες υγείας απαιτούνται ορισμένες βασικές τεχνολογικές υποδομές, όπως μια αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο αλλά και ασφαλή συστήματα αποθήκευσης δεδομένων. Αυτά τα δύο αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για το δημόσιο σύστημα υγείας ιδίως σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Σημαντική εξέλιξη για τις τεχνολογικές υποδομές των Ελληνικών νοσοκομείων ήταν το πρόγραμμα «Μαχάων» για τον εκσυγχρονισμό 129 δημόσιων νοσοκομείων μέσω οπτικών ινών.
Ανάγκη Εκπαίδευσης του Προσωπικού
Με την εισαγωγή κάθε νέου ψηφιακού συστήματος, σχεδόν πάντοτε κρίνεται απαραίτητη η παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού στη χρήση του. Αυτό είναι ακόμη πιο έντονο όταν πρόκειται για εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας που, συνήθως, δεν είναι και τόσο εξοικειωμένοι με τη χρήση της τεχνολογίας. Οι εκπαιδεύσεις που πρέπει να γίνουν, η μη εξοικείωση των εργαζομένων αλλά και των ασθενών στη χρήση ψηφιακών μέσων μπορεί να δυσχεράνουν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
Η Ψηφιακή Υγεία Είναι το Μέλλον
Η ψηφιοποίηση της υγείας στην Ελλάδαείναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ουσιαστική αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στην χώρα. Η εισαγωγή της τηλεϊατρικής, των ηλεκτρονικών φακέλων υγείας και τηςάυλης συνταγογράφησηςβοηθούν την υγεία να γίνει αποτελεσματικότερη και περισσότερο προσβάσιμη. Επίσης, είναι ενθαρρυντικό που η Ελλάδα αγκαλιάζει τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και αναγνωρίζει τις δυνατότητες που προσφέρουν.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, η ψηφιακή επανάσταση της υγείας στην Ελλάδα δείχνει να παίρνει το δρόμο της. Τα οφέλη που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, όπως η ευκολότερηπρόσβαση στην υγεία και ο καλύτερος συντονισμός της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υπερτερούν σημαντικά των προκλήσεων που συνοδεύουν την εφαρμογή τους.
Αν σας ενδιαφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής και οι εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας στην Ελλάδα, μην χάσετε το επερχόμενο InnoHealthForum.Το InnoHealthForum θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Σεπτεμβρίου 2023 στο JOISTInnovationPark στη Λάρισα και onlineκαι αναμένεται να συγκεντρώσει όλους τους ηγέτες του κλάδου, καινοτόμες εταιρείες, startups και ερευνητικά κέντρα. Η διήμερη έκθεση θα αποτελέσει το πιο πρόσφορο έδαφος για δικτύωση, σύναψη νέων συνεργασιών, διαμοιρασμό ιδεών και την εξερεύνηση του μέλλοντος της ψηφιακής υγείας στη χώρα μας. Επισκεφτείτε το InnoHealthForumγια δύο ημέρες έντονων συζητήσεων, workshop, ευκαιριών δικτύωσης και πολλά ακόμα.
Μείνετε συντονισμένοι στο JOISTInnovationPark ή επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε και εσείς να γίνετε μέρος της επανάστασης της ψηφιακής υγείας στην Ελλάδα!
Βασίλειος Μπουρονίκος
Αρθρογράφος iED