Οι περισσότεροι από εμας το έχουμε ακούσει σε συζητήσεις ή στα ΜΜΕ. Σε κάποιους φαντάζει κάτι μακρινό, σε κάποιους κάτι αδιάφορο, και πολλοί είναι αυτοί που δεν τους είναι εντελώς ξεκάθαρο περί τίνος πρόκειται. Ο λόγος, για το περιβόητο metaverse (σε ελεύθερη μετάφραση “μετασύμπαν”), για το οποίο θα εξηγήσουμε τις βασικές του έννοιες και συνιστώσες.
Τι είναι το Metaverse?

Πρόκειται γιαι μια εικονική πλατφόρμα, που συνδυάζει (η καλύτερα διασταυρώνει) το πραγματικό/φυσικό κόσμο με τον ηλεκτρονικό. Είναι ένας ψηφιακός τόπος στον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να αλληλεπιδρούν σε εικονικούς χώρους/δωμάτια/τοποθεσίες/κοινότητες, χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά προσωπικά τους αβατάρ. Στο Metaverse, οι χρήστες μπορούν να κάνουν παρόμοιες δραστηριότητες με αυτές που κάνουν στην πραγματική ζωή, όπως να συνομιλούν με φίλους, να εργάζονται, να εκπαιδεύουν και να εκπαιδεύονται, να αγοράζουν αντικείμενα (φυσικά η ψηφιακά) και να παίζουν παιχνίδια.
Ας περιγράψουμε τον τρόπο λειτουργίας του Metaverse.
Στο metaverse, οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον μέσω εικονικών χαρακτήρων και αντικειμένων. Για να γίνει αυτό, συνδέονται σε διάφορες πλατφόρμες Metaverse, όπως το Decentraland, το Roblox και το Second Life (αν και αυτό τείνει να αργοπεθαίνει), με τη χρήση ενός avatar. Μέσω του αβατάρ τους, μπορούν να πλοηγηθούν σε διάφορα εικονικά μέρη και να αλληλεπιδράσουν με άλλους χρήστες. Τα μέρη αυτά μπορεί να είναι εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, θέατρα η μουσεία. Στην πραγματικότητα, ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, έχει περιγράψει το metaverse ως μία κατεύθυνση που θέλει να πάρει η εταιρεία του, και έχει δηλώσει ότι το μέλλον του διαδικτύου (!) είναι το metaverse. Αυτό το φαινόμενο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές και αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε και εργαζόμαστε στο μέλλον.
Τι είναι τα avatars?
Στο metaverse, οι χρήστες μπορούν να εξατομικεύουν τους εικονικούς τους χαρακτήρες (avatars), να δημιουργούν και να αγοράζουν εικονικά αντικείμενα και ακίνητα, και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως συναυλίες, αθλητικά γεγονότα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Παρόλο που το metaverse δεν είναι ακόμα πλήρως αναπτυγμένο, υπάρχουν πολλές εταιρείες που εργάζονται πάνω σε αυτό και αναμένεται να γίνει ένα σημαντικό κομμάτι της ψηφιακής μας ζωής στο μέλλον.
To METAVERSE ανήκει στον Zuckerberg (Facebook)?
Οχι! Αν και πολύς κόσμος νομίζει πως ισχύει, επειδή, η META (μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στον τομέα των κοινωνικών μέσων και της τεχνολογίας) τον Οκτώβριο του 21, ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το όνομά της από Facebook Inc. σε Meta Platforms Inc. και θα επικεντρωθεί στη δημιουργία του Μetaverse. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη (ούτε η πρώτη) εταιρεία που το κάνει. Η εταιρεία Decentraland, για παράδειγμα αναπτύσσει ένα εικονικό κόσμο όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν, να ανταλλάξουν και να πωλούν εικονικά ακίνητα και αντικείμενα. Η META έχει ανακοινώσει τη δημιουργία του Horizon Workrooms, μιας εφαρμογής για εικονικά γραφεία και συναντήσεις εργασίας στο metaverse.
Πόσο καιρό θα κάνει να εισέλθει το metaverse στην καθημερινότητα μας?
Για να είμαστε απολύτως σωστοί, το metaverse δεν είχε ημερομηνία έναρξης. Ειναι κάτι σαν το web 2.0. Με τον καιρό έγινε η αναβάθμιση των χαρακτηριστικών του διαδικτύου, και επινοήσαμε έναν όρο για να εκφράσουμε αυτή την αλλαγή εποχής και τις αυξημένες δυνατότητες. Οσοι έχουν παιδιά στο σπίτι, ήδη θα έχουν ακούσει πως παίζουν Roblox, μία από τις metaverse πλατφόρμες, με εκατομμύρια χρήστες. Συνεπώς το metaverse σταδιακά μπαίνει στα οικοσυστήματά μας. Ωστόσο, αυτό που αργεί, είναι η πλήρης αξιοποίηση του, η οποία απαιτεί κάποιον (λίγο ακριβό προς το παρόν) εξοπλισμό (οι τεχνολογίες και ο εξοπλισμός συνεχώς βελτιώνονται και οι τιμές μειώνονται, οπότε η πρόσβαση στο metaverse αναμένεται να γίνεται πιο προσιτή στο μέλλον).
Τι εξοπλισμός απαιτείται για την περιήγηση και διάδραση στο metaverse?
Για πλήρη αφομοίωση στον ψηφιακό κόσμο, η εισοδος στο metaverse απαιτεί συγκεκριμένο εξοπλισμό, όπως έναν υπολογιστή, ένα κινητό ή μια κονσόλα παιχνιδιών (με ισχυρή κάρτα γραφικών), καθώς και μια συσκευή εικονικής πραγματικότητας (VR headset) και ελεγκτές κίνησης (motion controllers). Επίσης, υπάρχουν και άλλοι εξοπλισμοί όπως αισθητήρες κίνησης (motion sensors), ακουστικά και ειδικά περιφερειακά ελέγχου. Ο εξοπλισμός αυτός είναι σχετικά ακριβός, προς το παρόν, αλλα τείνει προς μέιωη όσο περισσότερο έρχεται στα σπίτια μας (συνεπώς, η είσοδος στο metaverse μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική επένδυση για το μέλλον).
Που μπορούυμε να δούμε μερικά παραδείγματα?
Yπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν ήδη ξεκινήσει να διαφημίζονται στο metaverse ή έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να το κάνουν στο μέλλον. Ωραία παραδείγματα είναι η Nike, που έχει δημιουργήσει εικονικά αθλητικά παπούτσια και ρούχα στον ψηφιακό κόσμο, και η Mercedes-Benz, που έχει δημιουργήσει μια εικονική έκδοση του πραγματικού της αυτοκινήτου στο metaverse. Επιπλέον, υπάρχουν εταιρείες όπως η Coca-Cola, και η Audi που έχουν ήδη πραγματοποιήσει διάφορες εκδηλώσεις στον ψηφιακό κόσμο και έχουν αξιοποιήσει τις δυνατότητες του metaverse για να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Τα πιο διαδεδομένα αυτή τη στγμή είναι η Adidas η οποία αναπτύσσει εικονικά ρούχα και αξεσουάρ, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να εξατομικεύουν τον εικονικό τους χαρακτήρα με διάφορα αντικείμενα, αλλά και η Gucci η οποία δημιουργεί ένα εικονικό κατάστημα, όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν εικονικά ρούχα και αξεσουάρ, καθώς και να συμμετέχουν σε εικονικά events.
Στο επόμενο άρθρο θα δούμε πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνδυαστεί με το metaverse.

Γράφει ο Γιάννης Γιαλαμάς,
Εκπαιδευτής Νέων Τεχνολογιών